zaterdag 1 november 2008

Jsem student, to je pravda!

Het enige wat u hier te lezen krijgt zijn verslagen van reisjes en feestjes, en in bijna elke post staat het woord 'weekend'. Hoog tijd om terug eens wat academisch nieuws te brengen vooraleer u begint te denken dat ik hier enkel op vakantie ben..

Czech Language 0
Met rasse schreden vorderen we in deze wereld van woorden en accenten. De laatste aanwinsten zijn het lezen van de klok, de dagen van de week en de maanden, alsook de adjectieven en bezittelijke voornaamwoorden.

Voor ons zijn de dagen van de week best wel vreemde woorden, maar voor de czechen zit er een logica in. Elke dag is afgeleid van een ander woord dat hun betekenis verduidelijkt. Kijkt u zelf maar:

maandag: pondeli (po nedele, na zondag)
dinsdag: utery (vtoroj [rus], tweede dag)
woensdag: streda (stred, de middelste)
donderdag: ctvrtek (ctvrty, de vierde)
vrijdag: patek (paty, de vijfde)
zaterdag: sobota (sabath [hebr])
zondag: nedele (nedelat, letterlijk: not to do)

Een gelijkaardig verschijnsel bij de namen van de maanden:

januari: leden (led, ijs)
februari: unor (norit se, smelten)
maart: brezen (brizi, zwanger dier)
april: duben (dub, eik)
mei: kveten (kvetina, bloem)
juni: cerven (cerveny, rood)
juli: cervenec (cerveny, rood)
augustus: srpen (srp, sikkel)
september: zari (za rije, during the rutting season)
oktober: rijen (rije, rutting season)
november: listopad (list padat, blaren vallen)
december:prosinec (siny, grijs)

Vorige woensdag hebben we ook ons eerste testje gehad. Het stond niet op punten, maar was enkel om te kijken hoe ver we stonden. Een schatting geeft me een 83/100, dus ik denk dat het wel goed zit.

(vlnr: Thomas, Arnaud en ik in Bratislava)

Ecology and Economy
Zo ongeveer het saaiste vak, mede dankzij de slechte prof. Buiten de lessen moeten we ook per 2 een presentatie geven over een of ander aspect van ecologie. Veel is er nog niet over geweten, en dat wil ik best zo houden :)

Computer Vision and Virtual Reality
De test van deze donderdag waar ik tegenop zag is uiteindelijk nog wel meegevallen. Ze telt mee voor een 10% van de totaalpunten, en afhankelijk van het humeur van de prof heb ik hier een 3 of een 4 op 5 op. Voor dit vak moeten we ongeveer om de 2 weken een taak maken die bestaat uit het programmeren van een matlab module die een bepaalde functionaliteit biedt, waaronder bijvoorbeeld het zwartwit maken van een foto, verbeteren van contrasten of het herkennen van eenzelfde gebouw op meerdere foto's.

Multimedia Technology
Valt weinig over te zeggen. Er zijn zowel lessen als labo's. De lessen zijn vrij zinloos en handelen over de geschiedenis van de televisie of de werking van het menselijke oog met de verschillende receptoren. De labo's zijn ook hier in matlab waar we een aantal gelijkaardige zaken doen als in CVVR.

Programming Languages and Compilers
Het vak met de ingewikkelde slides, maar best wel interessant. Tegen het einde van het semester moeten we ook zelf een parser ontwikkelen. Mijn project zal er in bestaan een XML bestand character per character te analyseren om te kijken of het de correcte syntax heeft, en, zo ja, alle elementen in boom weergeven. Op zich eigenlijk niet moeilijk, maar het gaat hem meer over het leren hoe een parser werkt, dan wel een ingewikkelde parser te maken.

(Ik, met de hoed van Thomas)

Individual Project
Hierover heb ik nog niets verteld, maar daar komt nu verandering in. Ik heb dit 'vak' genomen als vervanging van een ander vak (Decision Support Systems) omdat dit laatste een conflict in mijn lessenrooster veroorzaakte. Het is een vak zonder lessen, enkel met een project waaraan je tijdens het semester werkt, zonder examen. De beoordeling gebeurt op je programmacode en een geschreven rapport.

De initiele omschrijving van het project was devolgende:
Develop a prototype application of an algorithm that learns how to solve a certain kind of a combinatorial problem from examples of small instances and solutions of that problem, and then applies this learned knowledge for solving larger instances of the problem.

Na een gesprek met de verantwoordelijke en een seminarie met de 'academische werkgroep artificiele intelligentie en computer knowledge' mocht ikzelf een project voorstellen. Zo koos ik voor het ontwikkelen van een routeplanningssyteem voor het Praagse tram en metro netwerk. De hamvraag die opgelost dient te worden is 'wat is de snelste weg van A naar B door gebruik te maken van een of meerdere trams of metros'. Zoals u gemerkt hebt een probleem uit Operationeel Onderzoek, waarvoor er verschillende algoritmen bestaan.

Het ontwikkelen van bovenstaande is het eerste deel van een drieluik. Eens ik de korste weg weet zal alle info in een datamining programma gestoken worden, waarin ik moet proberen om een aantal vuistregels te ontdekken. Voorbeelden hiervan zijn 'gebruik zo lang mogelijk de metro, want die is sneller dan de tram', maar ook 'gebruik liever 2 trams dan 5 metros, want met overstappen verlies je tijd'.

Het laatste deel van het project is dan het implementeren van deze vuistregels in het zoekproces waardoor het algoritme sneller tot een oplossing zou moeten komen. Zoals u wel begrijpt is dit ongeveer het belangrijkste deel uit het hele project, dus ik hoop dat ik een aantal opmerkelijke vuistregels mag ontdekken! Het grote werk in het begin is echter het invoeren van alle metro en tramlijnen in excel..

(Metro- en tramnetwerk van Praag)

Zo, dat was het ongeveer, dan zal ik nu verder tramlijnen ingeven :)

Uch! (Neen, geen Tsjechisch, wel Indiaans!)

Geen opmerkingen: