Dobry vecer, ofte Goeienavond!
Vandaag was het mijn eerste lesdag ... altijd iets speciaals. Ik had maar één les vandaag, zij het wel met een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Het tot hiertoe bijzonder interessante tijdverdrijf kreeg de titel ‘Computer Vision and Virtual Reality’ en handelt over de manier waarop je een computer kan laten ‘zien’.
Mijn eerste taak was echter het juiste lokaal te vinden. CTU heeft blijkbaar niet alleen in Dejvicka een campus, maar ook enkele lokalen in Karlovo Namesti, recht in het centrum. Maandag en vrijdag heb ik hier les, de andere dagen in Dejvicka. Toen ik bij de lokalen van Karlovo Namesti arriveerde, had ik de indruk dat ik in Georgië beland was, net na de gevechten met de Russen. Het zag er een beetje verlaten uit, oude gebouwen, en plakaatjes in een vreemde taal (Tsjechisch uiteraard). Om het juiste gebouw binnen te gaan (gebouw G) moest ik mijn kersverse studentenkaart tegen de magnetische lezer houden, en klak, de deur ging open. Wie had op deze plaats nu een dergelijk gesofisticeerd systeem verwacht? Over de kwaliteit van de gebouwen (althans hetgeen waar ik binnen ben geweest) hoor je mij echter niet klagen. Het was er zelfs chiquer dan in Leuven! (al heeft Leuven wel chiquere projectoren en andere ICT snufjes..)
Tijdens de inleiding werden een aantal toepassingen besproken die gebruik maken van een met ogen voorziene pc. Enkele voorbeelden:
- Je hebt aan de zee een mooie foto genomen van enkele vrienden die aan het zwemmen zijn. Echter, er stonden ook enkele hoge parasols op het strand waar je niet over kon kijken. Het resultaat is een mooie foto, die bedorven wordt door een saaie parasol. Oplossing: knip de parasol er uit en plaats een stuk zee in de plaats. Best niet zo eenvoudig als je niet wil dat later iemand ooit nog kan zien dat dat stuk zee er achteraf bijgeplakt is.. De technieken in dit vak maken het mogelijk om dit stukje zee zo te laten lijken alsof er nooit een parasol was, en dit op basis van een hele database aan zee- en strandfoto’s waar, op basis van statistieken, een foto samengesteld wordt die in jouw plaatje past. Het kan dus best zijn dat er plots wel een boot tevoorschijn komt :)
- Bij een bezoekje aan Leuven heb je een foto genomen van de Oude Markt. Als je thuis bent merk je een beeld op in het midden, maar je weet niet wat dat is. Je duidt dit beeld aan, en de computer zal dit beeld (visueel) vergelijken met andere foto’s uit de database of het internet. Met een beetje geluk zal het je een andere foto kunnen tonen waarop duidelijk te zien is dat het om de Kotmadam gaat!
- Je rijdt met de wagen op de autosnelweg, maar bent een beetje moe. Tijd voor de automatische piloot om in actie te komen. Deze wilt natuurlijk dat je rustig kan slapen, zonder je zorgen te hoeven maken over snelheidsovertredingen van de automatische piloot. Hiervoor zal een camera ingezet worden die de weg filmt. Van zodra er een verkeersbord nadert, zal de computer dit opmerken, interpreteren en ‘lezen’. Automatisch zal de snelheid van de auto aangepast worden aan de nieuwe maximum toegelaten snelheid.
Uiteraard zullen onze lessen slechts een basis van bovenstaande bespreken. Er werd ook een filmpje getoond van een auto die door enkele straten reed en nadien dit parcours digitaliseerde. De huizen werden als foto opgeslagen, de auto’s werden allemaal vervangen door BMW’s of Porsches. Vanaf de eerste frame van het filmpje zag ik al meteen waar dit filmpje opgenomen was, in Leuven :)
Als bij donderslag werd het lecture afgesloten met een test, zeg maar een toelatingsproef, die onze kennis van lineaire algebra en kanstheorie zou meten. Het testje bestond uit zeven vragen over matrices en waarschijnlijkheidstheorie. Vrij eenvoudig wel, ook al waren matrices geleden van het eerste jaar. Ik was dan ook na 5 minuten als tweede van de groep (18 stud) klaar.
Na de theorie kwam de praktijk (zoals dat meestal gaat). Er werd gebruik gemaakt van Matlab. Ooit al wel van gehoord, maar nooit gebruikt. Best wel niet zo eenvoudig dan om meteen in een soort programmacode een algoritme te schrijven dat een kleurenfoto converteert naar een zwart-witfoto, maar geen nood, we hebben hier vier weken voor :).
Morgennamiddag (14u30 – 16u00) les nummer 2: Multimedia Technology. Tot dan!
Na shledanou, ofte Tot ziens!
maandag 29 september 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten